Alçak Gerilim Testi Nasıl Yapılır?
Alçak gerilim testi olarak da bilinen LVD testinin amacı, elektrikli bir ekipman üzerinde normal şartlarda gerilim altında bulunan kısımların operatör ile temas etmesini önleyen izolasyon maddesinin kalitesi ve dayanıklılığını test etmektedir. Bu noktada test için uygulanan gerilim yaklaşık AC 50 Hz ve 1000-5000V gerilim değerleri arasındadır. Elektrikli ekipmanların Avrupa Birliği pazarında serbest dolaşıma girebilmesi için sahip olması gereken CE Belgesi alma kıstaslarından biri olan LVD testi hem cihaz güvenliği hem de operatör veya kullanıcı güvenliği açısından oldukça önemlidir.
LVD Testi yapılmamış cihaz ya da ürünler CE Belgesi alamayacağı gibi, CE işaretine sahip olmayan ekipmanlar pazara sokulsa dahi kullanıcılar tarafından tercih edilmeyecektir. Özellikle sanayi için kullanılan ekipmanlar açısından kritik bir değere sahip olan LVD testi, hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı açısından önemli olduğu gibi, sanayi işletmelerinde oluşabilecek maddi zararların önlenebilmesi açısından da elzemdir.
LVD Testi kapsamında, cihaz ya da ekipmanlara izolasyon testi yapıldığı gibi; yüksek gerilim, fiziksel dayanım, kaçak akım, toprak hattı sürekliliği, ip toz ve su testi ile yanma özelliklerine ilişkin testler de yapılır. Bu testler, cihazın operatörlere zarar vermeyeceğini ya da bu zararın minimalize edildiği konusunda güvence verir. LVD testi uygulanmamış cihazlar, CE Belgesi alamayacağı gibi, CE işaretine sahip olmayan elektrikli ya da elektronik aksamlar Avrupa Birliği ve Türkiye’de pazara sokulamaz. Açılımı Düşük Voltaj Direktifi (Low Voltage Directive) olan LVD testi, profesyonel test laboratuvarlarında yapılmalıdır. CE Belgesi için başvuru yapılması sürecinde önemli olan LVD Testi’ne ilişkin süreçlerin yanlış ya da eksik yapılması sürecin tekrarlanmasına neden olacağından ürünün pazara girmesini ya da satışa sunulmasını geciktirebilir. Bu nedenle CE işareti için LVD Testi yaptırmak isteyen şirketlerin güvenilir ve nitelikli test merkezlerini tercih etmeleri önemlidir.