Unvan, adres ve vergi dairesi değişikliği

b

Egetest Center Elektrik Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olan firma unvanımız Testups Elektronik Limited Şirketi olarak 4.10.2024 tarihinde güncellenmiştir.

Adalet Mah, Manas Bulvarı, No:47/B, K26, D2601, Bayraklı, İzmir, Türkiye olan resmi firma adresimiz Esentepe Mah, Büyükdere Cad, No: 199/6, Levent 199 Binası, Kat: -1, Levent, Şişli, 34330, İstanbul, Türkiye olarak 16.10.2024 tarihinde güncellenmiştir.

KARŞIYAKA VD olan vergi dairemiz 25.10.2024 tarihinden itibaren ZİNCİRLİKUYU VD olarak güncellenmiştir.

Vergi numaramızda (3250593722) ve firma ortaklık yapımızda herhangi bir değişiklik olmamıştır.

T

Birlikte çalıştığımız tüm iş ortaklarımıza, müşterilerimize ve ilgililere duyurulur.

Saygılarımızla,

Testups Elektronik Ltd. Şti.

EMV 2023

Her yıl Almanya’da düzenlenen uluslararası elektromanyetik uyumluluk (EMC) fuarı EMV 2023 bu yıl 28-30 Mart 2023 tarihleri arasında Stuttgart’ta düzenlendi. EMC alanında faaliyet gösteren test laboratuvarları, sertifikasyon kuruluşları, test ekipmanı ve sistemi üreticileri, danışmanlar, distribütörler ve uzmanların katıldığı etkinliğe firmamızı temsilen Yusuf Ulaş KABUKÇU katılmıştır.

EMV 2024’ün Almanya’nın Köln şehrinde Mart 2024’te düzenlenmesi planlanıyor.

Elektrikli Araçlar için EMC Testleri

Her geçen gün elektrikli araçlar günlük hayatımıza daha sık girmeye başlıyor. Elektronik alanında gelişen teknoloji, karbon emisyonlarının düşürülmesine yönelik politikalar, petrolden elektriğe doğru geçiş trendi, çevreye ve dünyaya daha sağlıklı olmaları gerekçeleriyle elektrikli araçları daha da sık hayatımıza girecektir. Hatta bazı ülkelerin elektrikli araçları, benzinli ve dizel araçların üretimlerini yasaklayan kanunları ile, zorunlu hale getirmeye çalıştığını takip ediyoruz. Özellikle bu zorunluluk Avrupa’dan başlayarak tüm dünyaya yayılacağını düşünüyor, ülkemizde yani Türkiye’de de bu alanda önemli adımlar atıldığını görmekteyiz.

Biz de Testups Türkiye olarak elektronik ürünlerin test, ölçüm ve sertifikasyonları ile ilgili alanlarda faaliyet gösterdiğimiz için elektrikli araçlar için uygulanabilir elektromanyetik uyumluluk (EMC) testlerini site ziyaretçilerimizle ve takipçilerimizle paylaşmak istedik ve bu yazıyı hazırladık. Umarız elektrikli araçlarla ilgilenenler için faydalı bir yazı olur.

Elektrikli araçların EMC testleri için referans aldığımız regülasyon/direkti Birleşmiş Milletler’in ECE komisyonu tarafından yayımlanan UN ECE Regulation 10 (Revizyon 6)’dır. Bu regülasyon dışında farklı direktif ve standartlara göre uygulanabilir EMC testleri farklılık gösterebilir, lütfen bunu göz önünde bulundurun. UN ECE R10 (Rev.6)’a göre elektrikli araçlar için uygulanabilir 7 adet EMC testi bulunmaktadır:

  1. Radiated Emissions
  2. Radiated Immunity
  3. Conducted Emissions
  4. Harmonics Emissions
  5. Flicker Emissions
  6. EFT/Burst Immunity
  7. Surge Immunity

Bu testlerden ilk ikisi yani Radiated Emissions ve Radiated Immunity, elektrikli olmayan araçlar için de uygulanabilir testlerdir. Radiated Emissions testleri ECE R10 kapsamındaki tüm araçlar için uygulanabilir iken, Radiated Immunity testleri için aracın ‘immunity related functions’ a, yani bağışıklık yönünden hassas fonksiyonlara sahip olması gerekmektedir. Araçların bağışıklık ile ilgili fonksiyonları ECE R10’da listelenmiştir.

Yukarıdaki listedeki son beş test sadece elektrikli araçlara için uygulanabilir EMC testleridir ve bu testlerin uygulanması için belirli koşulların ve şartların sağlanması gerekmektedir. Elektrikli aracın AC, DC, haberleşme hatlarına uygulanan bu testlerden Conducted Emissions, Harmonics Emissions ve Flicker Emissions testlerinde elektrikli aracın hatları üzerinden yaydığı istenmeyen sinyaller ölçülür. Bu istenmeyen sinyallerin frekansları ve limitleri ECE R10’da ve atıfta bulundukları EMC test standartlarında tanımlanmıştır. EFT/Burst ve Surge Immunity testlerinde ise, elektrikli araca, dışarıdan istenmeyen ve bozucu sinyaller uygulanır ve elektrikli aracın çalışma performansı testler sırasında gözlemlenir. Elektrikli araç uygulanan bu bozucu sinyallere karşı dayanıklı (bağışık) olursa testten geçti olarak kabul edilir.

EMC testleri, elektronik ürünlerin günlük hayatta başlarına gelebilecek elektromanyetik etkilerini, kontrollü bir ortamda (laboratuvarda) simule etmeye yaramaktadır. Yani radiated emissions testleri uygulayarak, elektrikli aracın sahada, günlük kullanımı sırasında yaydığı elektromanyetik sinyalleri ölçmüş ve limitlerin altında olup olmadığını görmüş oluruz. Surge testleri uygulayarak elektrikli aracın şarjı sırasında yıldırım vb etkilerin elektrikli araca zarar verip vermediğini, performans kaybına sebep olup olmadığını görmüş oluruz. Bu nedenlerle EMC testleri sırasında elektrikli aracın tüm fonksiyonlarıyla çalıştırılması ve fonksiyonlarının gözlemlenmesi, test sonuçlarının sağlıklı olması açısından önemlidir. Sonuçta, sahada yani son kullanıcının yaşayacağı EMC ile ilgili sorunların telafisi daha zahmetli, maliyetli, zararlı, sağlıksız olacaktır. Elektrikli araç üreticileri bu tür etkileri ne kadar erken tespit ederlerse elektrik araçlarının tasarımları o kadar erken değiştirebilirler ve elektrikli araçlar piyasaya çıkmadan EMC açısından tam olarak uygun hale getirilmiş olur.

Biz ne sunuyoruz?

Testups Türkiye olarak, elektrikli araçların EMC testleriyle ilgili olarak aşağıda sistem, ürün ve hizmetleri sunuyoruz:

  1. EMC Test Laboratuvarı Kurulumu (anahtar teslim çözümler, anechoic chamber/açık alan test sahası, EMC test sistemleri, ekipmanları, yazılımları, EMC test ekipmanlarının kullanıcı eğitimleri, EMC test odalarının kurulum hizmetleri, EMC test odalarının validasyon/doğrulama ölçümleri)
  2. EMC Test Sistemleri (Emissions Test Sistemler, Immunity Test Sistemleri, pre-compliance ve full-compliance testler için test ekipmanları ve aksesuarları)
  3. EMC Test Hizmetleri (akredite test hizmetleri, pre-compliance veya full-compliance EMC test hizmetleri)
  4. EMC Testlerine yönelik Eğitim Hizmetleri (kendi bünyelerinde elektrikli araç EMC test laboratuvarı kurmak isteyen kuruluşlara yönelik teorik, standart ve uygulamalı test eğitimleri, online, yerinde ya da laboratuvarda eğitim hizmetleri)

EMC Test Cihazları

Elektromanyetik Uyumluluk (EMU / EMC) testlerini gerçekleştirmek için birtakım test cihazlarına ihtiyaç vardır. Uygulanacak EMC testine bağlı olarak EMC test cihazları kullanılarak testler gerçekleştirilir. EMC test cihazları kullanım amaçlarına göre iki çeşittir.

EMC Testleri için Test Kabinleri

Elektromanyetik Uyumluluk (EMU/EMC) testleri özel ortamlarda ya da odalarda yapılır. Elektromanyetik olarak izole edilen ortamda sadece test edilen cihaz teste tabi tutulur. Yankısız odalar (anechoic chamberlar) dışında EMC testlerinin gerçekleştirilebileceği test kabinleri de bulunmaktadır. Test edilecek ürünün boyutları ve ağırlığı EMC test kabini için uygunsa radiated emissions ve radiated immunity testleri uygun kabinlerde gerçekleştirilebilir. EMC Test Kabinlerini, yüksek maliyetlerden dolayı anechoic chamber’a sahip olamayan ancak pre-compliance EMC testleri uygulayarak ürünlerini geliştirmek isteyen tasarımcı ve üretici işletmeler ile araştırma kuruluşlarına ve üniversitelere öneriyoruz.

EMC test kabinlerinde hangi testler uygulanır?

EMC test kabinleri daha çok anten gerektiren elektromanyetik uyumluluk testlerinde, yani radiated testlerde kullanılır:

  1. Radiated Emissions: Bu test sırasında, test edilen ürünün ortama yaydığı elektromanyetik sinyaller ölçülür. Yayılım limitler uygulanan standardında belirtilmektedir.
  2. Radiated Immunity: Bu test sırasında, test edilen ürüne elektrik alan uygulanır ve kamera yardımı ile performansı gözlemlenir. Uygulanan elektrik alana maruz kalan üründe performans kaybına standart dahilinde izin verilebilir ancak bozucu etki oluşturması durumunda ürün testten kalmış olur.

Bu videoda da görebileceğiniz gibi, test kabini özel olarak tasarlanmıştır. Elektromanyetik sinyalleri sızdırmaz ve iç ortamında yansımaları engelleyen malzemeler kullanılarak üretilen test kabinleriyle EMC testlerini kendi bünyenizde gerçekleştirebilirsiniz. Testups Türkiye olarak EMC test kabinlerini ve uygun EMC test cihazlarını adresinize kadar teslim ediyoruz.

EMC Testleri için Test Kabinleri

EMC Test Kabinleri ile EMC testlerini kendi bünyenizde mi yapmak istiyorsunuz?

ESD tabancası

ESD tabancası ya da ESD simulatorü/üreteci EMC testlerinden biri olan Elektrostatik Deşarj (Boşalma) testinde kullanılan bir ekipmandır.

ESD tabancaları test sırasında uygulanacak standarda uygun olup olmamasına göre ikiye ayrılır:

1) Ön-uygunluk (pre-compliance) testleri için ESD tabancaları : Standarttan sapan noktaları vardır. Bu nedenle ESD dalga formu gibi teknik özellikleri standarda tam uygun olmasa da sürekli üretim yapan üreticiler tarafından tercih edilebilir. Standarda uygunluğu tam olmadığı için fiyatları tam-uygunluk testleri için kullanılan ESD tabancalarına göre daha uygundur.

2) Tam-uygunluk (full compliance) testleri için ESD tabancaları: Standarda tam uygun olarak tasarlanan ve üretilen ESD tabancalarıdır. Standartta belirtilen tüm teknik gereksinimleri sağladığı için hassas ölçüm yapmak isteyenler için önerilir. Test laboratuvarlarının tercih ettiği bu grup ESD tabancaları tasarımları gereği diğer gruba göre daha maliyetlidir. Bu grup kapsamındaki ESD tabancaları aşağıda listelenen standartlara göre yapılacak testlerde kullanılabilir.

IEC/EN 61000-4-2
IEC/EN 61326

IEC/EN 61000-6-1 & -6-2
IEC 61340-3-1
IEC/EN 60601-1
ISO 10605GMW 3097
Ford AB/AC
ANSI C63.16
PSA B21 7110
ISO 14304
ITU-T K.20
MIL-STD-331 / -464 / -883 / -1512 /-1514 / -1541 / -1542
RTCA/DO-160
JEDEC 22-A114
GR-78-CORE
GR-1089-CORE

ESD tabancası seçerken nelere dikkat edilmelidir?

ESD tabancası test uzmanı tarafından manuel olarak kullanılacağı için ergonomik ve hafif olması önemlidir. Kullanım kolaylığı, şarj edilebilir batarya, hızlı değiştirilebilir uçlar gibi ek özelliklere de dikkat edilmelidir.

ESD tabancasının ürettiği sinyal nedir?

ESD tabancasının üretmesi gereken dalga formları testin uygulanacağı standartta belirtilmektedir.

Yukarıdaki grafikte görülen dalga formu IEC 61000-4-2’de tanımlanan dalga formudur. Bu sinyali üretebilen ESD tabancası IEC 61000-4-2 standardına uygun bir sinyal üretmiş sayılır.

ESD tabancalarının kalibrasyonu nasıl yapılır?

Her test cihazında olduğu gibi ESD tabancaları da referans bir cihaza göre karşılaştırılarak kalibre edilir. Kalibrasyon, bir ayar olmayıp, referans ESD tabancasının doğruluğu kabul edildiği için kalibrasyonu yapılan ESD tabancası referansla karşılaştırılır. Karşılaştırma sırasındaki değerler izin verilen aralıklarda ise kalibrasyonda geçmiş sayılır. Kalibrasyon, ESD tabancasının kullanım sıklığına göre periyodik olarak uygulanmalıdır. Bu süre genellikle bir yıldır. Kullanımı sık olan ESD tabancaları için bu süre altı aya düşürülebilir, seyrek kullanılanlar için ise iki yıla çıkarılabilmektedir.

ESD tabancası hangi parçalardan oluşur?

ESD tabancaları genellikle set/kit olarak satılır. Seti/kiti oluşturan parçaları genellikle aşağıdaki gibidir:

  • ESD tabancası (gun/simulator)
  • Topraklama kablosu
  • Temas (Contact) ucu
  • Hava (Air) ucu
  • Batarya
  • Adaptör
  • Çanta/Kutu
ESD Tabancası ve Aksesuarları

Kaç farklı ESD tabancası vardır?

ESD tabancalarının teknik özelliklerini belirleyen birkaç parametre vardır. Bunlardan en önemlileri hangi standartlara uygun olduğu ve çıkabileceği en yüksek gerilim seviyeleridir. Gerilim seviyelerine göre en çok bilinen seviyeler aşağıdaki gibidir:

  • 16 kV
  • 20 kV
  • 30 kV

ESD tabancasına mı ihtiyacınız var?

Testups Türkiye ile iletişime geçerek istediğiniz özelliklere göre ESD tabancasını temin edebilirsiniz.

emc testi

EMC Testi Nasıl Yapılır?

ElectroMagnetic Compatibility kelimelerinin baş harflerinden oluşan EMC, Türkçe’ye ElektroManyetik Uyumluluk (EMU) olarak çevrilmiştir.

EMC testi, bir cihazın elektromanyetik uygunluğunun belgeleyen testlerdir. Test kuruluşları ya da laboratuvarlar tarafından belirlenen kıstaslara uygun olarak yapılması zorunlu olan EMC testi, askeri standartlar ve sivil standartlar olmak üzere ikiye ayrılır. Askeri standartlar, ABD tarafından belirlenen ve askeri amaçlı kullanılan ürünlere uygulanan testtir. Sivil standartlar ise gündelik yaşamda kullanılan elektrikli ya da elektronik cihazların uygunluğunu belgeler. Bu standartlar ev, sanayi ya da ağır sanayi kullanımına göre tespit edilen ulusal ya da uluslararası standartlardır.

 

 

EMC testi uygunluğu, elektronik ya da elektrikli bir cihazın, diğer cihazlarla uyumlu bir şekilde çalıştığını belirtir. Elektromanyetik alan nedeniyle diğer elektrikli ya da elektronik cihazların çalışma biçimini ya da yapısını etkileyerek cihazları ya da çalışma biçimlerini bozan ürünler EMC uygunluğu alamaz. EMC testi, cihazların öz uyumluluğunu, diğer cihazlarla elektromanyetik girişimde bulunup bulunmadığını ve diğer cihazlardan gelen girişimlere bağışıklı olup olmadıklarını kontrol eder.

Elektrikli ve elektronik cihazlar için gerekli olan EMC testi, bir ürünün pazarlanması açısından son derece önemlidir. Eğer bir ürün, herhangi bir elektromanyetik uyumluluk koşulunu ihlal ediyorsa, o ürünün satışına izin verilmez. EMI – EMC Standartları ürünlerin elektromanyetik kalitesini belirlemede kullanılır. Test sınır değerleri ve test yöntemleri olarak iki önemli unsura sahip olan standartlar askeri amaçlı cihazlar için emisyon ve bağışıklık kriterlerini de kapsar. EMI – EMC Standartları için ürünün gerekli yönergelere uygun olması ve yapılan testlerden geçmesi şarttır. Bu testlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi ve ürünün uygunluğunun belgelenmesi için ise test ve laboratuvar ortamının yeterlilik sağlaması şarttır. Testlerin gerçekleştirileceği ortamın niteliksiz ya da yetersiz olması, ürünün doğru şekilde test edilmesini engelleyeceği gibi, CE belgesi alınmasında da sorunlarla karşılaşılmasına neden olur.

EMC testleri nasıl yapılır?

EMC testlerinin uygulanabilmesi için test standardı, test planı, test personeli, test ekipmanları ile test laboratuvar altyapısı gereklidir. Güncel test standardı ilgili standart kuruluşundan (IEC, ETSI, TSE, ISO vb.) temin edilir. Birçok standart kuruluşu standartları ücretli sattığı için bu aşamada ödeme yapmanız gerekebilir. Standardı inceledikten sonra EMC testleri uygulanacak ürüne özel EMC test planı çıkarılır. EMC test planından hangi EMC testlerinin uygulanacağı, hangi frekanslarda uygulanacağı ve hangi voltaj, akım, güç, elektrik alan, manyetik alan seviyelerinde uygulanacağına dair bilgiler olur. Birkaç sayfadan oluşan EMC test planı önemli bir doküman olup testleri uygulayacak personel ya da uzman tarafından oluşturulması gerekir. Testleri uygulayacak personelin mümkünse RF ve EMC konularında deneyimi olan teknisyen ya da mühendis olması tercih edilir. Personelin yetkinliği çeşitli RF ve EMC eğitimleri ile belgelendirilmesini tavsiye ediyoruz. Test ekipmanları uygulanacak EMC test standardına uygun olarak seçilmeli, bu ekipmanlar yoksa uygun bütçe oluşturularak kiralama ya da satın alma yolu ile temin edilmelidir. Standarda uygun EMC test ekipmanlarının kurulacağı ortam yani laboratuvar da standarda uygun olarak tasarlanmalıdır. Elektromanyetik açıdan uygun bir laboratuvar altyapısı (test odaları, kabinleri, topraklama ve ekranlama önlemleri, elektromanyetik izolasyon) oluşturulur ve test ekipmanları bu ortamda kullanılır. Test personeli, oluşturduğu EMC test planına ve uygulanan test standardına göre EMC testlerini gerçekleştirir. EMC testleri sırasında kullanılan test yazılımları testlerin standarda uygun yapılmasını sağladığı gibi, daha hızlı yapılmasını ve raporlama kolaylığı da sağlamaktadır. EMC testlerini uygulayan laboratuvar personeli, ölçüm sonuçlarını yine standartta belirtilen parametreler eşliğinde EMC test raporu şeklinde hazırlar. EMC test raporunda test sonuçları Geçti (Pass) / Kaldı (Fail) şeklinde belirtilir. Raporlama sırasında ölçüm belirsizliği, ekipman listesi, test düzeneklerinin ve test edilen ürünün fotoğraflanması gibi detaylara dikkat edilir. 

EMC testleri için uygulanan standartlara nasıl ulaşılır?

EMC testlerinin uygulandığı standartlar uluslararası, bölgesel veya ulusal standart kuruluşlarınca yayımlanır. Örneğin IEC uluslararası, CEN, CENELEC Avrupa için bölgesel bir standart kuruluşuyken, Türkiye’de standartları oluşturan kuruluş Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ulusal seviye bir standart kuruluşudur. Ulusal seviye standart kuruluşları bağlı bulundukları bölgesel ve ulusal standart kuruluşlarının oluşturduğu standartları tanımaktadır. Test edilecek ürününüz özelliklerine uygun standardı standardı yayımlayan bu kuruluşlardan temin edebilirsiniz. Birçok standart kuruluşu, standartları ücretli olarak satışa sunmaktadır. Ürününüz için EMC test standardını bilmiyorsanız bize de danışabilirsiniz.

EMC testi birçok farklı testten oluşmaktadır.  Emission ve Immunity testleri olarak iki ana kategoride sınıflandırılan bu testler, özel olarak tasarlanmış EMC test laboratuvarlarında ve uygun test cihazları, aparatları ve RF kablolarla uygulanır. EMC Test Laboratuvarı’nda olması gereken özellikler ilgili uluslararası standartlarda tanımlanmıştır.

EMC testlerinden biri olan ESD (ElectroStatic Discharge) testi sırasında test edilen ürüne standartta belirtilen seviyelerde ESD sinyali uygulanır. Örneğin uygulanan standart IEC/EN 61000-4-2 ve test edilen ürün bir IT ürün ise havadan (air) uygulanacak ESD sinyali +/-8kV seviyesinde olacaktır.

Elektrostatik Deşarj (ESD) testi nedir? ESD testi nasıl uygulanır? Bu soruların cevaplarını aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz:

EMC testleri, standartlara uygun şekilde özel olarak tasarlanmış test odalarında uygulanmaktadır. Bu tür özel odaların bulunması nedeniyle EMC testleri laboratuvar ortamında uygulanmaktadır. EMC Test Laboratuvarı ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

EMC testlerini yapan personelin uzmanlığı önemli midir?

EMC testlerini uygulayacak personel RF ve elektromanyetik ölçümler konusunda deneyimli olması son derece önemlidir. Hem ölçümlerin doğru olması açısından, hem de EMC testlerinde kullanılan cihazların, test odalarının ve aksesuarların hassas ve maliyetli olmaları açısından, testleri uygulayacak teknisyen ya da mühendisin uzmanlığına dikkat edilmelidir. EMC testlerini uygulamak için hem teorik hem de pratik eğitimlerle personelin yetkinliği ve uzmanlığı artırılmış olur. EMC testleri sırasında iç veya dış denetimler de EMC testleriyle ilgilenen personelin yetkinlik ve uzmanlıklarını ölçmek için kullanılır. Personelin EMC ile ilgili uzmanlığı bağımsız ve uluslararası kuruluşlarca(iNarte gibi) da sertifikalandırılabilir ve böylece EMC Mühendisi veya EMC Teknisyeni’nin teknik yetkinliği sertifikalandırılmış olur.

EMC test cihazları nasıl seçilir?

EMC test cihazlarının seçimi teknik bir konudur, bu yüzden EMC test standartları, test cihazları ve odaları hakkında deneyimli teknik personelin (mühendis, teknisyen, uzman) uzmanlığı EMC test cihazlarının seçiminde son derece önemlidir. Hem bütçenize hem de teknik ihtiyaçlarınıza uygun EMC test cihazlarının seçilmesinde aşağıdaki adımları izleyin:

  1. EMC test cihazlarını seçecek teknik personelin bu alandaki yeterli olup olmadığını kontrol edin. Yeterli olmadığını düşünüyorsanız, ürününüze uygulanması gereken EMC test standartları ilgili eğitim, webinar, seminer vb. etkinliklerle bu konudaki teknik eksikliği giderin. Yeterli olduğunu düşünüyorsanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
  2. Test edilecek ürününüzün özelliklerine ve kullanım alanına uygun standartları ve testleri belirleyin.
  3. Belirlediğiniz EMC testlerinin parametrelerini, ürününüzün özelliklerine göre belirleyip test edilecek ürüne özel test planı oluşturulur.
  4. Belirlediğiniz EMC test standartları ve test planlarına uygun EMC test cihazlarını araştırın ve fiyat teklifi toplayın.
  5. Belirlediğiniz EMC test standartlarında Anechoic Chamber/Screened Room/GTEM vb. özel test odaları gereksinimi varsa, uygun alan ayarlayın ve bu özel odalar için fiyat teklifi toplayın.
  6. EMC test cihazları ve test odaları ile ilgili teknik ve bütçesel değerlendirme yaparak tedarik edilmesi gereken cihazları ve odaları belirleyin.

Örneğin 220V AC ile çalışan bir bilgi teknolojisi (IT) cihazın EMC testlerini uygulamak istiyorsanız, uygulanması gereken standartlar CISPR 32 (EN 55032) ve CISPR 24/CISPR 35 (EN 55024/EN 55035)’tir. CISPR 32 ve CISPR 35 standartlarını inceleyerek IT cihaza uygulancak tüm testler belirlenir: Conducted Emissions, Radiated Emissions, Harmonics ve Flicker, ESD, Radiated Immunity, EFT/Burst, Surge, Conducted Immunity, Voltage Dips ve Interruption testleri. Her bir test için uygun test düzeneklerini planlayıp ihtiyacınız olan ekipmanları belirleyin. Pre-compliance ya da full-compliance testler mi yapmak istediğinize karar verin ve ekipmanları, kabloları ve yazılımlarıyla birlikte tedarik ederek oluşturacağınız laboratuvarda IT cihazın tüm EMC testlerini gerçekleştirebilirsiniz.

EMC Testi hizmetine mi ihtiyacınız var?

EMC testlerinden bir kısmını kendi laboratuvarınızda mı uygulamak istiyorsunuz?

EMC Testlerinin yapılması ile ilgili teorik ya da uygulamalı eğitime mi istiyorsunuz?

Aşağıdaki Online Başvuru Formu’nu doldurarak bizden talep ettiğiniz hizmeti bildirebilir ve fiyat teklifinizi alabilirsiniz.

2014/53/AB Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği

EMC Testi Yapan Kuruluşlar

EMC testleri uygun cihaz, laboratuvar altyapısı ve uzmanlığı olan laboratuvar hizmeti veren kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. EMC testi yapan kuruluşlar ya da laboratuvarlar iki kategoride değerlendirilebilir:

1) Üreticilere ait EMC Test Laboratuvarları:

Üretim sayısı fazla olan üreticiler kendi EMC laboratuvarlarını kurup ihtiyacı olan EMC testlerini gerçekleştirebilirler. Bu gruptaki EMC testi yapan kuruluşlar genellikle büyük ölçekli üretici ve Ar&Ge işletmeleridir. Ürünlerini geliştirirken ve sertifikasyonları sırasında kendi bünyelerindeki EMC test laboratuvarında standartlara uygun olarak testleri gerçekleştirirler ve test sonuçlarını raporlarlar. Üreticilere ait EMC Test Laboratuvarları akredite ve akredite olmayan şeklinde iki alt kategoride değerlendirilir. Akredite olanlar periyodik olarak akreditasyon kuruluşu (TÜRKAK, UKAS, IAS, DakkS…) tarafından denetlenerek idari ve teknik açıdan uygunlukları onaylanır.

Manyetik Alanlar

2) Üçüncü Taraf EMC Test Laboratuvarları:

Bu kategorideki EMC test laboratuvarları üretici olmayan, tarafsız, bağımsız ve asıl faaliyet alanları test hizmeti vermek olan kuruluşlardır. Üçüncü Taraf (Third Party) EMC test laboratuvarlarının bir kısmı akredite olarak faaliyetlerini sürdürürken, diğer bir kısmı akredite olmadan hizmet sunmaktadır. Akredite olanlar uluslararası ya da ulusal akreditasyon kuruluşlarınca periyodik olarak denetlenir ve uygun bulunmaları durumunda akredite olarak hizmet verirler. Bu tür EMC test laboratuvarları tarafından hazırlanan raporlar uluslararası olarak tanınırlar. Akredite olmadan hizmet veren EMC test laboratuvarları ise, herhangi bir kuruluş tarafından denetlenmeye gerek duyulmaksızın EMC test hizmeti sunarlar. EMC testlerinin gerçekleştirildiği laboratuvarın akreditasyonu gönüllülük esasına dayandığı için akredite olmadan da standartlara uygun şekilde EMC testleri gerçekleştirilebilir. Akredite-dışı hizmet veren EMC test kuruluşları tarafından uygulanan EMC testleri ve raporları birçok ürün grubu için kabul edilmektedir.

İster üreticiler, isterse üçün taraf hizmet veren kuruluşlar olsun EMC testlerini uygulamak için testlerin uygulandığı laboratuvarın teknik olarak uygunluğu önemli bir detaydır. Testups Türkiye EMC testleriyle ilgili ihtiyacı olanların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmaktadır. Ürününüzün hangi aşamada olduğunu belirledikten sonra EMC testleriyle ilgili hizmetler sunuyoruz. Bu hizmetleri Türkiye ve yurt dışında partner laboratuvarlarımız ile birlikte veriyoruz.

EMC testleriyle ilgili fiyat teklifi mi almak istiyorsunuz?

Aşağıdaki butona tıklayarak bize mesajınızı iletin.

EMC kitabı

EMC Testi Hangi Ürünlere Yapılır?

Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) testleri elektromanyetik açıdan etkileşime girebilecek tüm ürünlere uygulanabilir. EMC testi için uygulanacak regülasyon, direktif ve standartlar belirlenir ve belirlenen test standardına uygun olarak testler gerçekleştirilir.

Tüm elektrikli cihazlar veya tesisatlar, birbirine bağlandıklarında veya birbirine yakın olduklarında birbirlerini etkiler, örneğin TV setleri, GSM ahizeleri, radyolar ve yakındaki çamaşır makinesi veya elektrik hatları arasındaki elektromanyetik gürültüler. Elektromanyetik uyumluluğun (EMC) amacı, tüm bu yan etkileri makul kontrol altında tutmaktır. EMC, elektromanyetik bozulmaları, gürültüleri azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için tüm teknikleri ve teknolojileri belirler.

CE ve FCC sertifikasyonları için uygulanması gereken EMC testlerinden geçen ürünler ilgili standartlara uygun olduğu raporlandıktan sonra piyasaya arz edilebilir.

EMC testi uygulanan ürünlerden birkaçı

EMC testinin uygulandığı ürünlere aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Yukarıda belirttiğimiz tanımlara uyan diğer tüm ürünlere de EMC testi uygulanır.

Asansörler

Aydınlatma ürünleri

Bilgi Teknolojisi (IT) Cihazlar

Medikal Cihazlar

Makineler

Kablosuz Haberleşme Yapan Cihazlar/Sistemler

Savunma Sanayii’nde kullanılan elektronik Cihazlar/Sistemler

Otomobiller

Otomotiv Sektöründe kullanılan elektrikli/elektronik sistemler

Demiryolu ve raylı sistemlerde kullanılan ekipmanlar

Elektromanyetik Etkileşim